Aydın'ın kayıp milyarlarca lirası nerede?
GÜNDEMAydın Şafak Gazetesi makale yazarı ve bir dönem Aydın BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun danışmanlığını yapan Dr. Erkan Karaarslan öyle bir konuyu gündeme taşıdı ki, Aydın'ın milyarları nasıl buhar olmuş, kimlerin cebine gitmiş soruları bir anda ana gündem maddesi oldu.
Dr. Erkan Karaarslan daha önce “Geçiş Bedelleri” hakkında yazdığı makalesinin devamında, rakamları tek tek ortaya koydu. Karaarslan, fiber optik alt yapı düzenlemeleri için BŞB’lere Geçiş Hakkı - Kazı Ruhsatı ve Zemin Tahrip Bedeli konularında üç ayrı tahsilat yapılması gerektiğini belirtti.
Bu rakamların 2012 yılında 1 lira olarak belirlendiğini, her yıl devletin belirlediği TEFE-TÜFE oranları doğrultusunda artırılması zorunluluğunda bulunduğunu kaydeden Karaarslan, Aydın BŞB’de bunun yapılmadığına üstü kapalı dikkat çekerek, milyarlarca liralık bir kaybın olduğu gerçekliğini gözler önüne serdi.
Yasalara göre Büyük Şehir Belediyeleri , Fiber Optik döşeyen firmalardan Geçiş Hakkı-Kazı Ruhsatı ve Zemin Tahrip Beledi adı altında üç ayrı ücret alması ve bu ücretlerin her yıl devletin belirlediği oranlarda yeniden belirlenmesi gerekiyor. Bunun yanında metrajların doğru gösterilmesi gerekiyor.
Yazıdan ve yayınlanan rakamlardan elde edilen bilgilere göre; bu üç kalemde gerekli ücretlerin alınıp alınmadığı, her yıl yasal artışların yapılmadığı ve döşenen hatların yani çalışma yapılan metrajların gerçek rakamlarla yansıtılmadığı sonucu ortaya çıkıyor.
Aynı zamanda ilçe belediyelerine ödenmesi gereken yüzlerce milyonun da ödenmediği, ayrıca açıklığa kavuşuyor. Bu da yıllara sarih hesaplandığında, milyarlarca lirayı buluyor. Karaarslan yasalara göre bu devasa kamu zararından BŞB Başkanları ile tüm meclis üyeleri ve ilgili kamu personelinin sorumlu olduğunu ve yargılanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Bunun yanında Denizli BŞB’den ortaya konan tablo, Aydın ile arasındaki devasa farkı gözler önüne seriyor.
BŞB EVRAK DÜZENLEME TELAŞINDA MI?
Yazarımız Karaarslan'ın ilk yazısı ve ikinci yazısı ardından panikleyen Aydın BŞB’de Ertuğrul Yamen ve Önder Yeğen başta, hummalı bir savunma çalışması yürütüldüğü öne sürülüyor. Çünkü yapılacak bir suç duyurusu sonrası Savcılık makamının doğrudan soruşturma dosyasına muhatap kalacakları açık durumda. (Not: Aydın Şafak bu konuda savcılığa suç duyurusu yapacak.)
Devasa kamu zararında zaman aşımı süresi bulunuyor.
Her ne yaparlarsa yapsınlar Aydın BŞB bürokratlarının 2013-2018 yılındaki kamu zararlarını giderme olanakları bulunmuyor. Oradan kamu görevlileri, Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerine sorumlulukları gereği yüklü miktarlarda kamu zararı tebliğ edileceği kaydediliyor.
İşin diğer tarafı fiber optik şirketlerinin doğan kamu zararını ödemelerinin mümkün olmadığı, bu nedenle Aydın BŞB ve ilgili kişilere kalan kamu zararı nedeniyle çok kişinin ağır bedeller ödemek durumunda kalacağına, kesin gözle bakılıyor.
Kısaca Devletin çok çeşitli kurumlarında rakamlar açık olduğu için, kendi bulacakları mazeretler veya düzenleyecekleri evraklar geçersiz kalacak.
GELİR ÜCRET TARİFELERİ BU YÜZDEN Mİ İNTERNETTE YAYINLANMIYOR?
Öte yandan bu tartışmalar, başka bir konu başlığını yeniden gündeme taşıyor. O da Aydın BŞB’nin neden tüm diğer belediyeler gibi gelir ücret tarifesi rakamlarını internetten şeffaf biçimde yayınlamadığı.
İşin uzmanları bu konuyu şöyle yorumluyor:
“Çünkü o zaman kamu zararı dediğimiz bu yolszuğa yöenlik eylemler, aleni olarak işten az anlasa bile normal bir vatandaşın mukayese yoluyla ortaya çıkarabileceği durumlar. Bu rakamlar o nedenle internette yayınlanmıyor. Kitapçıklara bastıkları söyleniyor. Fakat bu kitapçıklar da herkesin elinde değil. Çünkü halkın bilgilenme hakkını engellemek amaçlı yapılmış bir durum. ASKİ su ücret tarifelerini dahi 2019 yılından bu yana yayınlamıyor. Defalarca çağrı yapıldı. Burada da yasaları çiğniyorlar. Gelir ücret tarifeleri internette herkesin görebileceği şekilde yayınlanmalı. Fakat Aydın BŞB sürekli bunlardan kaçınıyor. Şeffaf olan, korkusu olmayan bir kurum neden bu rakamları hem de yasal zorunluluk iken halka açmaz? Çünkü daha önce indirim dedikleri oranlar yayınlandığında yüzde 20 artış yapıp halka yanlış bilgi verdikleri ortaya çıkmıştı. Şimdi meclisten geçirdikleri kararla her ay enflasyon oranında su ücretleri artıyor. Fakat bunu da zam yapmadık şeklinde yine gerçek dışı bilgilerle halka aktarıyorlar. Bu rakamlar gözükmesin, gerçekler ortaya çıkmasın diye karatma uyguluyırlar.”
İşte Dr. Erkan Karaarslan'ın konuyla ilgili bir ve ikinci yazılarının linkleri;
https://www.aydinsafak.com/haber/gecis-hakki-bedelleri-7379
https://www.aydinsafak.com/haber/gecis-ucretlerindeki-eksik-tahsilatlar-7393
İlginizi Çekebilir