© Aydın Şafak

Didim'de vahim bir durum

Didim'deki vahim bir durumu Aydın Şafak okurları ile paylaşıyoruz. Başrolde Didim Belediyesi’nden Efeler Belediyesi’ne transfer edilen dönemin yapı kontrolden sorumlu Başkan Yardımcısı Metin Başer var.

İddialara göre, oğlu CHP’den belediye meclis üyesi olan Bilal Kafadar isimli şahsa ait ve şu an Halkbank Şubesi olarak kullanılan yapıda, iskan izninden sonra birçok imar kanununa aykırı imalat yapıldığı ortaya çıktı. Bu durumun, yapı denetim firması ve kontrol mühendisleri tarafından yazılı olarak hem belediyeye hem Bilal Kafadar’a bildirilmesine rağmen, dönemin yapı kontrolden sorumlu başkan yardımcısı Metin Başer ile yasaya aykırı imalatlara göz yumduğu iddia edilen imar müdürü Oğuz Karakadılar ve maharetli ekibi tarafından görmezden gelindiği öne sürüldü.

BİNANIN ASMA KATI RUHSATSIZ VE İSKAN RUHSATI YOK

İddialara göre, binanın projesinde asma kat olarak belirtilen alan, ruhsatsız olarak döşeme atılarak kapatılmış. Halkbankası’nın şu an kullandığı bölüm tadilat ruhsatı alınmadan ve  binaya iskan ruhsatı verilmesinden 5-6 ay sonra ruhsatlandırılmadan kaçak olarak yapılmış.

Bir başka iddiaya ve gazetemize ulaşan bilgilere göre, Metin Başer, Oğuzhan Karakadılar ikilisinin ve ekibinin aynı sokaktaki N.S. isimli müteahhide yeterli bakımı yapmadığı gerekçesiyle iskan vermeyerek batma noktasına getirdikleri öne sürüldü. Her şeyi iskan için uygun olmasına rağmen iskan ve ruhsat vermeyerek insanları sıkıştıran, içeride ve dışarda yapılanmış bir ekip olarak çalıştıkları anlatılan, bu devlet görevlilerinin keyfi tutumu büyük tepki toplarken Halk Bank Binası’ndaki usulsüzlükleri görmezden gelmesi oldukça manidar bulunuyor.

KAÇAK İMALATLAR KISA KOLON ETKİSİ YARATIYOR

6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da, Antakya ilçesi Ekinci Mahallesi, İnönü Caddesi'nde 2019'da yapımı tamamlanan 7 katlı binanın yerle bir olması ve bina enkazında 140 kişinin hayatını kaybettiği henüz hafazılardan silinmemişken; 1. derece deprem kuşağında yer alan Didim’de ihbara konu olan binada yapılan imalatların “kısa kolon etkisi” yaratarak deprem güvenliği açısından sakıncalı olduğu belirtildi. Kontrol mühendislerinin, Yapı Denetim Firması’nın ve inşaat müteahhidinin yazılı uyarılarına rağmen, Metin Başer ve Oğuzhan Karakadılar'ın bu durumu nasıl sümen altı ettiği ise kafalarda soru işareti yaratıyor.

Son günlerde yolsuzluk ve rüşvet konuları ile Didimli vatandaşların gündeminden düşmeyen Bilal Kafadar’ın inşaatı ile ilgili başka konuların da ortaya çıkması bekleniyor.

İlgili haber linki…

https://www.dha.com.tr/amp/gundem/depremde-140-kisinin-oldugu-binada-kacak-asma-kat-yapilmis-2465007

İLGİLİLERE İHBAR EDİYORUZ VE YASAL İŞLEM BAŞLATMASINI TALEP EDİYORUZ

Başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere ve Aydın Valiliği’nin bu haberimizi ihbar kabul etmesini bekliyoruz. Yetkililerin, Halkbank Şubesi olarak kullanılan binanın, deprem kuşağındaki Didim’de olası bir depremde can ve mal kaybı yaşanmasına izin vermeyeceğine inanıyoruz.

Öte yandan Halkbank Genel Müdürlüğü’nün kaçak bir yapının kullanımına nasıl taviz verdiği hem sorgulanıyor hemde eleştiri konusu yapılıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER