© Aydın Şafak

Garanti Bankası’nda şüphe uyandıran olay

Gurbetçi çiftin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. 40 yıldır Almanya'da yaşayan gurbetçi ailenin başına gelenler, Türkiye'de bankacılık sisteminin yeniden sorgulanmasına yol açtı.

Aziz Aydın ve Sabır Aydın isimli gurbetçi çiftin yaşadıkları, Garanti Bankası hakkında akıllara soru işaretleri bıraktı.

Olay şöyle gelişti;

İlk olarak Ziraat Bankası ile çalışan çiftin emekli maaşları ve banka hesap hareketleri, güvendikleri bir banka çalışanı tarafından kötüye kullanıldı. Çiftin kullandığı emekli kartlarında ve hesaplarda yardımcı olarak güvenlerini kazanan bir personel, daha sonra Aziz Aydın'a ait Ziraat Bankası’ndaki hesabın içini boşalttı. Beyin rahatsızlığı nedeniyle yaşamını zorluklarla geçiren Aziz Aydın birgün Ziraat Bankası’na gitti. Rahatszılığı nedeniyle içinde kartların da bulunduğu çantasını bankada unuttu. Daha sonra çantasını geri aldı. Fakat bir süre sonra yıllar öncenin rakamlarıyla hesabındaki 500 bin liranın çekildiğini öğrendi. Kartla yapılan işlemde şifrenin bilen biri tarafından kullanıldığı belliydi. Çünkü çiftin çocukları da yurt dışında yaşıyordu. Bu olay sonrası Ziraat Bankası'na güven kaybı yaşayan çift, Garanti Bankası Didim Şubesi’nde hesap açtırdı ve Garanti Bankası ile çalışmaya başladı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce bu kez başlarına gelen, Garanti Bankası'nın ne kadar garantili! olduğunu sorgulattı.

Garanti Bankası’ndaki parasını çekmek için Didim Şubesi’ne giden Aziz Aydın’ın bankadaki hesabından 18 bin 500 lirası buhar olduğunu gördü. Bunun üzerine Garanti Bankası Didim Şube Müdürlüğü’ne şikayetçi oldu. Bankaya yapılan şikayet üzerine paranın, hiç gitmedikleri Söke Şubesi'nden bir başka kişi tarafından, hem de vezneden çekildiği kendisine söylendi. Söke’ye hayatında hiç gitmediğini belirten Aziz Aydın hakkını aramaya koyuldu. Garanti Bankası Didim ve Söke Şubeleri topu uzun süre bir birlerine attılar. Çiftin çocukları da anne babaları gibi sürekli bu konuya zaman ayırıp masraf yaparak, bir buçuk yıl boyunca haklarını aradılar. Sürekli değişik gerekçelerle oradan oraya yollanan yaşlı çiftin yardımına, Didim'de yaşayan aile dostları ve yakınları yetişti.

Yol yordam bilmeyen yaşlı çift uzun süre iki şube arasında mekik dokudu. En son uzun tartışmalar ardından, bankadan paranın nasıl çekildiğine dair evrak almayı başardılar.

Oysa bankanın şikayet sonrası müfettiş çağırıp, inceleme talep etmesi gerekiyordu. Garanti Bankası’nın Söke ve Didim Şube Müdürleri bu görevlerini de yerine getirmediler.

Didim'deki banka hesabında olan paranın çekilebilmesi için şubeler arasında kimlik kontrolü ve imzanın da incelenmesi gerekliydi.

Çiftin yaptıkları şikayet ve yakınlarının ısrarcı takibi üzerine yapılan incelemelerde parayı çeken yaşlı kişinin Aziz Aydın olmadığı, imzanın da Aziz Aydın'a ait olmadığı belirlendi. Bankanının bir buçuk yıl boyunca insanları canından bezdirmesi, bu tür olayların profesyonelce ve banka içinden alınan bilgilerle yapılmış olabileceği şüphesini doğurdu.

Aile konuyla ilgili avukat tuttu. Paradan ziyade hak arayışı içerisinde olan ailenin haklılığının ispatı ardından, Avukatlarca banka aleyhine manevi tazminat davası da açılması bekleniyor. Ayrıca, özellikle yaşlı ve gurbetçiler hakkında böyle başka olayların olup olmadığı, olduysa örgütlü bir yapı tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin de, bankaya olan güvenin sorgulanmaması için, Bankanın CEO’su Recep Baştuğ ve banka üst yönetimi tarafından araştrılmasının, çok sayıda mağduriyeti ortaya çıkaracağı aynı zamanda alınacak önlemlerle yeni mağduriyetlerin engellenebileceği kaydediliyor...

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER