© Aydın Şafak

Söke Cumhuriyet Başsavcılığı’na resen suç duyurusu

AKIŞ ENERJİ’NİN RÜZGAR GÜLLERİNİ PROJE DIŞI ALANLARDA KURDUĞU ÖNE SÜRÜLÜYOR. “Söke'de para akışı kimleri bir araya getirmiş” iddiaları, ilçenin ana gündem maddesi oldu. Söke Belediye Başkanı Mustafa İberya Arıkan'ın yanında yapılandırdığı kişilerle kurduğu yapı üzerinden pek çok iş insanı, müteahhit ve yatırımcıdan yasa dışı menfaat temin ettiği ve bunları çeşitli şekilde akladığı iddiaları, ilçede büyük sarsıntı yarattı. Aydın Şafak Gazetesi olarak bu haberimizin başta Söke Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ihbar kabul edilerek resen soruşturulması, ihbar ve iddiaların doğruluğunun Devletin yetkili ve etkili kurum ve kuruluşları tarafından araştırılmasını kamuoyu adına talep ediyoruz.

SÖKE’DE SKANDAL SAZAN SARMALI

İLK SARMAL AKIŞ ENERJİYE…

Öne sürülen iddialara göre, ilk sarmal, İberya'nın koltuğa oturmasının hemen ardından, Akış Enerji isimli firmaya kuruldu. Bu olayda Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık ile birlikte hareket edildi.

İddia ve ihbarlara dayalı olaylar zinciri şöyle gelişti;

Söke'de rüzgar enerjisi alanında ilk yatırımları Barış Kocagöz isimli iş insanının Akış Enerji isimli firması olduğu, herkesçe biliniyor. Söke Kemalpaşa Mahallesi'nden başlayıp Güllübahçe Mahallesi'ne kadar olan alana rüzgar gülleri koyuyorlar. Fakat daha sonra rüzgar güllerinin lokasyonları farklı yerlere çıkıyor. Yani proje dışı alanlara rüzgar gülleri kurulduğu anlaşılıyor.

BERTAN BALÇIK SARMALIN NERESİNDE?

İberya Arıkan'ın koltuğa oturmasının hemen ardından Barış Kocagöz (Akış Enerji adına), Bertan Balçık ile bağlantıya geçiyor. Çünkü Barış Karagöz'ün dışarıya aksettirmeseler de Başkan Arıkan ile Bertan Balçık arasında çok ketum tuttukları yakın bağlantıları olduğunu biliyor. (Çok özel istihbari kaynaklardan edinilen bilgi ve iddialara göre Bertan Balçık, Arıkan ile sazan sarmalı yöntemiyle elde ettikleri gelirleri, ticari faaliyetlerde beraber aklayan kişi olarak biliniyor.)

Bertan Balçık, lokasyon krizini menfaat temini amaçlı fırsata çevirmek için, Söke Belediye Başkanı Mustafa İberya Arıkan ile görüşüyor. Arıkan belediye içinde güvendiği harita teknikeri Y.Ö.’ye talimat verip konuyu araştırıyor. Ardından Bertan Balçık'a bilgi veriyor. Daha sonra yine Bertan Balçık tarafından Akış Enerji ile Başkan Arıkan arasında, Muğla Göcek'de buluşma ayarlanıyor ve Göcek açıklarında anlaşma sağlanıyor.

PARA TRANSFERİ MAKAMDA MI YAPILDI? PARA KİMLERİN ÜZERİNE AKTARILDI, NASIL AKLANDI?

UPK Başkanı Bertan Balçık'ın olaylara adının karışmaması için, randevuyu harita teknikeri Y. Ö. sağlamış gibi bilgi yayılıyor.

İddialara göre, 10 milyon TL üzerinde anlaşma sağlanıyor.

Yatta konuşulan rakamın transferi için Akış Enerji temsilcileri ile harita teknikeri Y. Ö. birlikte makama geliyorlar. Fakat Başkan Arıkan, harita teknikeri Y. Ö.’yü, makama almıyor, sadece Akış Enerji temsilcilerini kabul ediyor.

Taraflar makamda iken para transferi elektronik ortamda Söke Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Evin'in KİPTAŞ Fabrikasında çalışan eşi, M. E.’nin hesabına aktarıldığı öne sürülüyor.

Bunun yanında Mustafa İberya Arıkan'ın odağında bulunduğu yapılanmanın “Sazan Sarmalı yönetmiyle” elde edilen yasa dışı gelirler, Bertan Balçık ile birlikte Kuşadası'nda emlak sektöründe faaliyet gösteren bir iş insanı ve yine İzmir'de faaliyet gösteren bir iş insanı üzerinden aklanması yanında işletildiği öne sürülüyor.

UPK Başkanı Bertan Balçık ile Söke Belediye Başkanı Mustafa İberya Arıkan arasındaki ilişki ve Sazan Sarmalı yönetminin, İberya'nın savcılık dönemine kadar gittiği, yine ulaşan bilgiler arasında yer alıyor. Bu ikilinin geçmişte Çırçır fabrikası sahiplerine karşı aynı yöntemi kullandıkları da, öne sürülen iddialar arasında bulunuyor.

SKANDAL İÇİNDE SKANDAL

Mustafa İberya Arıkan - Bertan Balçık ilişkisi, bunlarla da sınırlı kalmıyor.

Aydın Şafak Gazetesi olarak uzun süreli yaptığımız araştırmalarda ulaştığımız bilgi ve iddialara göre, yasa dışı elde edilen gelirlerin aklandığı diğer bir yer Çerçioğlu ailesine ait Jantsa Firması. Bilindiği gibi Jantsa firması hisselerindeki ani ve afaki yükseliş ve düşüşleri ile kısıtlı da olsa bazı yayın organlarında yer almıştı.

Jantsa Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu ile araları iyi olan Arıkan - Balçık ikilisinin hisseler konusunda aldıkları görüş doğrultusunda hisse yatırımları yaptıkları, aynı zamanda bazı adli görevliler dahil haberdar ederek onların da yüksek karlar elde etmelerini sağladıkları, öne sürülen iddialar arasında yer alıyor.

Bu şekilde Arıkan-Balçık ikilisinin, devlet içerisinde kendilerine ayrıca güç kazandırmış oldukları da, iddialardan bir diğerini oluşturuyor.

Aydın Şafak Gazetesi olarak ihbar ve iddiaların doğruluğunun Devletin yetkili ve etkili kurum ve kuruluşları tarafından araştırılmasını, Söke Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da resen soruşturma başlatmasını kamuoyu adına talep ediyoruz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER