Aydın
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İşte AYTER gerçekleri

İşte AYTER gerçekleri
AYTER A.Ş. ile GÜRİŞ Holding arasındaki mahkemelik durum, Aydın'da çok kez spekülasyon konusu olmuştu. Aydın Şafak Gazetesi AYTER ile GÜRİŞ arasında yaşanan ve hukuka yansıyan konularda, halkın aslında gerçekler konusunda nasıl yanlış bilgilendirildiğini gözler önüne seriyor.

AYTER A.Ş., yüzde 99’u Aydın Valiliği yani Devlet, yüzde biri ise aralarında Aydın Ticaret Odası - Aydın BŞB - Marangozlar Odası gibi beş tüzel kişilik ile 55 özel şahsın hissedar olduğu bir şirket. Şirketin ana amacı, Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu tarafından hayali kurulan jeotermal enerji ile Aydın’a katkı sağlanması.

Kuruluşu ise iddia edildiği gibi Recep Yazıcıoğlu dönenmi değil, 1988-1989 yılları.

Recep Yazıcıoğlu döneminde yapılan faaliyetler, Efeler İlçesi Ilıcabaşı semti alanındaki projelerle ilgili. Yüzde 99’u eski İl Özel İdaresi BŞB olduktan sonra Aydın Valiliği’ne ait olan AYTER A.Ş. kurulduğunda, kasasında doğru düzgün parası bile yoktu. Vali Hüseyin Avni Coş döneminde kurulan AYTER A.Ş. Aydın Bölgesi’nde jeotermal alanları ihaleye çıkarıldı. AYTER ile GÜRİŞ arasındaki mahkemelik olan Çiftlik Jeotermal sahası dahil, pek çok alan AYTER tarafından ihaleyle MTA’dan satın alındı. Daha sonra yine kamuya açık ihaleler yoluyla satılarak, AYTER şirketi yani Aydınlıların kasasına yüksek oranlarda nakit para girdisi sağlandı.

AYTER AŞ'nin MTA’dan o dönemlerde 5 milyon liraya aldığı 2018 yılında yapılan Çiftlik Jeotermal Sahası ihalesine çok sayıda firma katıldı. Firmalardan biri olan GÜRİŞ, 10 milyon dolara ihaleyi aldı. Sözleşme şartlarında 10 milyon dolar artı KDV’nin peşin yatırılması hükmü bulunuyordu. Bunun yanında diğer şartlar ise Efeler - İncirliova - Germencik hattında enerji üretimi yanı sıra Aydın’ın ısıtma - soğutma - seracılık - sağlık turizmi yatırımlarının yapılması şeklindeydi. Yani proje gerçekleşmiş olsaydı Aydın doğalgaz ile değil jeotermal enerji ile ısıtılıp soğutulacaktı. Ayrıca, proje faaliyete geçtikten sonra yıllık 3 ila 4 milyon dolar civarı bir paranın AYTER'e yani Aydınlılara ödenmesi şartı bulunuyordu.

Firmaya da şartname gereği, proje için belli bir yapım süresi verildi. Fakat bu sırada devlet tarafından yaklaşık 12 cent olan elektrik alım fiyatları, 8 buçuk sente düşürüldü. Bu düşüş nedeniyle önceliği enerjiden para kazanmak olan GÜRİŞ, 2022 yılında projeden çekildiğini belirtip, 10 milyon dolarını geri istemeye başladı.

GÜRİŞ Holdinge proejesini tamamlaması için biri 2023 ikincisi 2025 yılına kadar süre uzatımı tanınıp, projeyi yapması fırsatı sunuldu. GÜRİŞ ise ihahle ile aldığı projeyi yapmak yerine dava açıp parasını geri istedi. Aydın Valiliği yani AYTER ise sözleşme sürecinde projeyi tamamlamadıkları, şirketi yani halkı zarara uğrattıkları için GÜRİŞ’den karşı tazminat talep davası açtı. GÜRİŞ bu gerçeklikleri yani sözleşme süresince projeyi tamamlamadığını, sözleşme şartlarına uymadığını ve kamu şirketi AYTER’i gelir kaybına uğrattığını halktan gizleyip, “biz diğer yıllık paraları proje tamamlandıktan sonra ödeyecektik”şeklindeki belgeyi, basın üzerinden servis etti.

ON MİLYON DOLAR NEREYE GİTTİ

Öte yandan sözleşme gereği AYTER’in GÜRİŞ’ten peşin olarak aldığı paranın nereye gittiği, spekülatif şekilde halka aktarılarak, sanki yolsuzluk algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Oysa AYTER, her yıl düzenli olarak Sayıştay ve diğer denetimlere tabi bir şirket. Mali ve hukuki alt yapısı olmadan en küçük bir işlem gerçekleştirilemiyor.

GÜRİŞ’den alınan 10 milyon dolar, Cumhurbaşkanlığı tarafından o yıl yayımlanan ve tüm kurumlardaki döviz cinsinden hesapların TL’ye çevrilmesi genelgesi sonrası, Türk Lirasına dönüştürülüp ardından çeşitli gayrimenkul ve yatırımlar satın alındı. Buradan elde edilen gelirlerle okul yapımlarına ve diğer pek çok kamu yatırımına fonlar ayrıldı. 2025 yılı için ise Efeler Mimar Sinan Mahallesi'nde yeni bir okul yapımı, Forum AVM’nin yan tarafında bulunan AYTER'e ait alanda Termal Turizm Oteli ve Ticaret Merkezi yatırımları için ihaleye çıkılacak. Recep Yazıcıoğlu'nun hayali olan bu proje ile hem Aydınlılara büyük istihdam ve gelir kazandırılacak, hem anısı yaşatılacak.

AYTER’in faaliyetleri bunlarla da sınırlı kalmıyor. Aydın Valiliğine ve Devlet kurumlarının kullandığı pek çok araç, AYTER'e ait. AYTER demirbaşındaki bu araçlar sembolik şekilde devlet kurumlarına kiralanarak, halkın parasının araç kirlamaları yoluyla dışarıya akıtılmasının önüne geçiliyor. YİKOB personeli, Çakırbeyli Adnan Menderes Müze Kompleksi çalışanlarının tüm maaş ve sigortaları da AYTER tarafından ödeniyor. Adnan Menderes Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilene kadar ödemeler yine AYTER den yapıldı. Müzenin arka kısımında kurulan güneş enerjisi santralleri yoluyla her ay 250 bin lira gelir elde ediliyor. Ayrıca Ticaret Odası ile yapılan takas sonucu Aydın'a yapılan büyük katkılar var. AYTO’nun ihtiyaçları karşılanması adına AYTER'e ait alan, kent merkezindeki AYTO eski binasıyla edildi. Bu bina restore edilerek yüksek kira gelirleri elde ediliyor. Bu binada kurulan Portakal Çiçeği Derneği madde bağımlısı binlerce gencin tedavisine katkıda bulunuluyor. Hatta arabayla evlerinden alınıp, tedavileri ardından evlerine kadar bırakılıyorlar.

Efeler Ilıcabaşı Mevkiinde bulunan Aydın Müze alanı da geçmişte AYTER'e aitti. Müzenin hiç kira ödememesi üzerine AYTER, ilgili bakanlıklarla temasa geçerek Müze alanının Milli Emlak Müdürlüğü’ne devri sağlandı. Karşılığında ise emsal değeriyle Didim'de üç hazine arazisi, AYTER'e verildi.

AYTER aynı zamanda her yıl Aydın’ın vergi rekortmeni oldu. Bunun yanında şu anda kasasında yüzlerce milyon lira nakit ve bir o kadar mal varlığı bulunuyor. Bu kaynaklar Aydın halkına hizmet için harcanıyor. Aydın ve Aydınlılara olan katkısınının sadece sınırlı bir kısmını aktarabildiğimiz AYTER, araştırmalarımızdan görüleceği üzere adeta Devletin Aydın'daki yükünü sırtlıyor.

Bazı basın kuruluşları aracılığıyla töhmet altında bırakılmaya çalışılan AYTER A.Ş.’de yönetim kurulu üyeleri sembolik ücretler alıyor. Çoğu zaman masrafları Aydın’a katkı amacıyla kendi ceplerinden harcıyorlar. Spekülasyonlarda adı geçen AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten'in ise 15 yıldır AYTER’in avukatlığını yaptığı öğrenildi. Ökten'in AYTER’den iddiaların aksine yüksek ücretler değil, baronun belirlediği sembolik avukatlık ücretini aldığı belirtildi.

GÜRİŞ tarafından açılan davada da AYTER Avukatlığını, 15 yıldır olduğu gibi Gökhan Ökten yapıyor. Eğer AYTER davayı kazanırsa Gökhan Ökten, yine baronun belirlediği oranda alacağını tahsil edecek.

Hem sözleşme şartlarına uymayan, hem kamuyu zarar uğrattığı halde parasını geri isteyen, hem de gerçekleri saptırıp bazı yayın organları üzerinden adeta şantaj kokan haberler yoluyla AYTER ve yönetimindeki isimlere yaptırım uygulamaya kalkan GÜRİŞ’in tutumunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!