Aydın
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mavişehir’de kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı

Mavişehir’de kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı
Aydın Şafak Gazetesi’nin “Tabut bina” haberleri sonuç vermeye başladı. Kentsel dönüşümün fitili ateşlenen Didim Mavişehir’de Çevre ve Şehircilik Müdürü Taha kentsel dönüşümün önünü açan ilk adımı attı.

Bilindiği gibi Aydın Şafak Gazetesi Didim Mavişehir’deki “Tabut binaları” raporlar ve belgeler doğrultusunda haberleştirmiş, Mavişehir’deki binaların sulak zemin üzerinde olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

53 yıl önce yapılan Didim’in ilk sahil yapı kooperatifi niteliğini taşıyan Mavişehir’deki depreme dayanıksız 1137 konut Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürü Tahal Al’ın gösterdiği hassasiyetten sonra kentsel dönüşümün önü açılmış oldu.

Bilindiği gibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün geçtiğimiz ay içinde konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “ACİL” kodu ile bildirmiş, Bakanlık da sorunu “ACİL” kodu ile gündemine alıp masayayatırmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen bir ekip Mavişehir’deki binaların dayanıklılığını ölçmek için karot testi aldı.

Mavi Didim Gazetesi’nden Elif Dikbaş’ın haberine göre;

Karot testinin yapılması esnasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen ekibe site sakinleri tarafından tepki gösterilirken, emniyet güçleri de güvenlik önlemleri kapsamında sitede yer aldı. 1137 konuttan oluşan 53 yıllık sitede Mavişehir Mahallesi’ndeki Sahil Sitesinden karot testi alınması için bölgeye gelen ekiplere site sakinleri tepki gösterdi.

Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinden de destek istenirken, olayı duyan site sakinleri duruma tepki gösterdi. Karot testi için resmi evraklar site sakinlerini anlatılırken, alınan karot testlerinde ise binanın yığma tuğla olmasından dolayı kolon ve kirişlerinden test alamadı. Ayrıca bloklar arasındaki yapıların da dönemin müteahhidi tarafından örüldüğü ve bu bölgeden de test alınamadığı öğrenildi. Karot testi için yapılan çalışmaların ardından gelen yetkililer ile firma yetkilileri polis nezdinden bölgeden ayrıldı.

KAROT NEDİR?

“Binaların sağlamlığını ölçmek amacıyla karot, mevcutta bulunan beton dayanımını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle binanın taşıyıcı sistemlerinden olan kolon, perde gibi alanlardan karot numunesi alınır. Alınan numuneler çeşitli testlere tabi tutulur. Karot alınıp, beton filmi çekildikten ve laboratuvar ortamında gerekli incelemeler yapıldıktan sonra çıkan rapor binanın riskli olduğunu ortaya koyarsa, bu rapor belediyeye ibraz ediliyor. Belediye gerekli incelemeyi tamamlayıp tapuya gönderdikten sonra maliklerin hanesine riskli yapı şerhi konuluyor.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!